Soorten trompetten in de trompetfamilie (2023)

Natuurlijk heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de verschillende instrumentenfamilies binnen de band of het orkest. Houtblazers, strijkers, koper.

En binnen de koperblazersfamilie ken je waarschijnlijk de kerninstrumenten: trompet, hoorn, trombone, euphonium en tuba.

Maar wist je dat er alleen al binnen de trompetfamilie een aantal verschillende soorten trompetten zijn?

In dit artikel zullen we de verschillende timbres verkennen en wanneer je elk van deze instrumenten zou willen gebruiken.

We zullen ons concentreren op trompetten die tegenwoordig algemeen worden gebruikt. Hoewel er een aantal kleurinstrumenten worden gebruikt in historische ensembles, behandelen we dat in ons andere artikel over de geschiedenis van de trompet.

Bb Trompet

De meest voorkomende trompet van vandaag is ongetwijfeld de Bb-trompet, die wordt gebruikt door schoolband-, orkest- en jazzspelers, zowel beginners als professionals. Een Bb-trompet heeft een cilindrische boring, wat kenmerkend is voor instrumenten met een heldere, koperachtige klank. Dit betekent dat de slang van het instrument door het hele instrument ongeveer dezelfde diameter behoudt. Vrijwel elke trompetfabrikant op de markt zal beginnende, halfgevorderde en professionele Bb-hoorns produceren, met overeenkomstige prijspunten.

Soorten trompetten in de trompetfamilie (1)

Kornet

Kornetten worden, zoals de meeste trompetten, ook in Bb geworpen. Ondanks dat de slang dezelfde lengte heeft als de trompet, is hij veel strakker gewikkeld, waardoor de indruk wordt gewekt dat het een kleiner instrument is dan de trompet zelf. Sommige scholen hebben de neiging om beginnende spelers op een cornet te laten beginnen, omdat deze iets gemakkelijker vast te houden is vanwege de gecomprimeerde lengte, waardoor de cornet enkele centimeters korter is dan de trompet.

Soorten trompetten in de trompetfamilie (2)

(Video) The Trumpet Family

Wanneer het instrument te lang is, laten jonge trompettisten vaak hun bel vallen en spelen ze op de grond, wat een moeilijke gewoonte is om van af te komen. en is gemakkelijker vast te houden voor kleinere frames.

Traditionele cornets hebben vaak een "herdersstaf", die meestal modellen zijn met grotere boringen en warmere geluiden. De oplichter zelf is meestal cosmetisch van aard, maar is bijna altijd een indicatie van een cornet; trompetten hebben deze conventie nooit omarmd.

Als het gaat om het gemak van het bespelen van elk instrument, reageren kornetten meestal beter in het lagere register. Maar veel muzikanten vinden dat de A (midden van de notenbalk) en hoger gemakkelijker te spelen is op de trompet.

Terwijl de trompet het karakteristieke "koperachtige" geluid heeft dat gebruikelijk is in bands en jazz, heeft de cornet een veel rondere toon. Dit komt omdat de boring van de cornet conisch is, wat betekent dat de buis geleidelijk in diameter toeneemt over de lengte van de hoorn.

Trompet vs. cornet in ensemblespel?

Hoewel het niet ongebruikelijk is om een ​​mix van kornetten en trompetten in concertbands te zien, zijn trompetten meestal het overheersende instrument.

Interessant genoeg is dit niet altijd het geval geweest. In de jaren 1920 schreef cornetvirtuoos Herbert L. Clarke een brief waarin hij trompetten beschreef als een rage, en niet bedoeld als solo-instrument.

De ontvanger van die brief, destijds een student, werd de eerste trompet van het Detroit Symphony Orchestra en later het Chicago Symphony Orchestra.

[https://rosevillebigband.org/galleries/graphics/HLC2EEBCornet.png](https://rosevillebigband.org/galleries/graphics/HLC2EEBCornet.png)

Maar toen jazz steeds populairder werd, verminderden fabrikanten de scherpte van trompetten in die tijd, zodat een enkele trompet kon worden gebruikt in band, orkest en jazz, waardoor de behoefte aan kornetten afnam.

In Britse brassbands en bands in militaire stijl is het veel gebruikelijker om orkestraties te zien die zowel trompetten als kornetten oproepen, met onderdelen die zijn ontworpen om de kleur van elk instrument vast te leggen.

Uiteindelijk beweren sommige muzikanten dat de verschillen tussen moderne cornets en trompetten overdreven zijn, en dat de grotere verschillen te vinden zijn in het meer trechtervormige cornetmondstuk en de speelstijlen van de artiest dan in het instrument zelf.

Bugel

(Video) Demonstration of Various Trumpets

Hoewel de bugel veel overeenkomsten vertoont met de cornet (het is ook een Bb-instrument en heeft een conische boring), geeft de nog bredere boring en grotere beker hem een ​​uniek zacht en donker timbre. Flugelhorns worden het meest gebruikt in Britse brassbands en in jazzbands. Waar fanfares en technische passages grotendeels voorbehouden zijn aan trompetten, worden bugels prominent gebruikt in lyrische, melodische passages.

Soorten trompetten in de trompetfamilie (3)

Misschien gaat de belangrijkste klacht over bugels over stemproblemen. Veel bugels zijn uitgerust met een veerbelaste derde ventielschuif om te helpen bij noten als een lage C#.

Daarnaast zijn er verschillende opties met vier ventielen voor bugel die op dezelfde manier werken als het toegevoegde vierde ventiel op de euphonium of tuba. Dit geeft de speler alternatieve vingerzettingen om te gebruiken om het instrument beter op elkaar af te stemmen.

Voordat je een bugel met vier kleppen aanschaft, moet je er zelf een testen, want het voegt extra gewicht toe aan het instrument.

Elk klein beetje extra gewicht kan een verschil maken als je langere prestaties hebt, dus misschien vertrouw je liever op de derde klepschuif dan op de toevoeging van een vierde zuiger.

Als het op mondstukken aankomt, is een bugelmondstuk trechtervormig, terwijl een trompetmondstuk meer een ronde onderkant heeft. Hierdoor kan de lucht vrijer door het instrument stromen; je zult merken dat een bugel veel responsiever is dan zijn trompet-tegenhanger.

Omdat trompettisten meestal dubbelen op bugel (er zijn niet veel niet-trompet spelende bugelspelers), is het belangrijk om tijd te besteden aan oefenen op beide instrumenten en heen en weer schakelen.

Vanwege de verhoogde responsiviteit van de bugel kan het terugschakelen naar trompet extra weerstand bieden.

Aan de andere kant kan het gemakkelijk zijn om op de bugel te overblazen.

Om dit te voorkomen, raad ik aan om eerst op te warmen op de trompet voordat je overgaat op de bugel. Als je eenmaal bent opgewarmd op trompet, oefen dan wat lange tonen of toonladders op de bugel.

Terwijl je door je warming-up gaat, test je verschillende dynamieken, vooral luisterend naar eventuele geluidsverschillen die erop zouden kunnen wijzen dat je te hard op de bugel blaast. Probeer net genoeg achteruit te gaan om het punt met de grootste resonantie te vinden zonder de toon op te offeren.

C trompet

(Video) The History of the Trumpet

De C-trompet is iets kleiner dan de Bb-trompet. Een C-trompet wordt een hele toon hoger gespeeld dan een Bb-trompet. Als je een C op een C-trompet speelt, klinkt er een C op piano, in tegenstelling tot het spelen van een C op een Bb-trompet, die een Bb op de piano laat klinken.

Soorten trompetten in de trompetfamilie (4)

C-trompetten komen veel vaker voor in orkest dan in band. Kenmerkend is dat ze een wat helderdere, duidelijkere toon hebben, wat handig is als je door het orkest moet snijden.

Wanneer is de beste tijd om de aanschaf van een C-trompet te overwegen?

Ook al hebben veel middelbare scholen in het hele land symfonische orkesten (die de beste blazers en percussie-instrumentalisten van de band combineren met de strijkers in het orkest), ik denk niet dat het nodig is om er een aan te schaffen totdat je al op de universiteit zit.

Tijdens de universiteit krijg je een beter idee van wat voor soort repertoire je gaat uitvoeren, de voorkeuren van je trompetprofessor en het prioriteren van welke instrumentaanwinsten het meest voordelig voor je zijn. Het is in deze tijd dat veel spelers hun primaire Bb-hoorn upgraden, anderen C's kopen en jazzers een bugel oppikken.

Waarschuwing voor universiteitsspelers die voor het eerst naar C willen overschakelen, het kan een beetje schokkend zijn als je een perfecte toonhoogte of een solide relatieve toonhoogte hebt. In het begin zal het een beetje vreemd aanvoelen om dezelfde vingercombinaties te gebruiken, en plotseling klinkt de toonhoogte hoger dan je gewend bent.

Dit is natuurlijk geen langdurig probleem, maar je zult jezelf voldoende tijd willen geven om je aan te passen.

Piccolo trompet

De piccolotrompet is typisch in Bb gestemd en klinkt een octaaf hoger dan de typische Bb-trompet. Helaas zegent dit je niet meteen met heroïsch trompetbereik op een octaaf hoger dan je gewend bent!

(Video) Dolores Marsalis jazz funeral procession

Soorten trompetten in de trompetfamilie (5)

Piccolotrompetten worden vaak gebruikt door muzikanten die baroktrompetmuziek uitvoeren in plaats van op een natuurlijke trompet te spelen, hoewel er ook nogal wat modernere literatuur voor het instrument is geschreven.

Een piccolotrompet wordt gewoonlijk geleverd met twee verwisselbare loden pijpen waarmee het instrument in A en Bb kan worden gestemd.

Vanuit een transpositioneel oogpunt, aangezien veel barokke literatuur in toonsoorten zoals D is, kan het gemakkelijker zijn om een ​​reine kwart omhoog te transponeren op een A piccolo in plaats van Bb.

Afgezien van de helft van de lengte van een traditionele Bb-trompet, is het meest unieke fysieke kenmerk de toevoeging van een vierde trompetklep.

Hierdoor kan het instrument lagere tonen laten klinken aangezien het instrument kort is; de vierde zuiger verlaagt een toon met een perfecte vierde.

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet te hard moet blazen. Omdat het instrument maar half zo groot is als een standaard trompet, heb je simpelweg niet zoveel lucht nodig.

In tegenstelling tot een standaard trompet, moet je jezelf trainennietom bij elke gelegenheid te ademen, en naarnietlaat je longen volledig opblazen met lucht.

Nieuwe trompetten

In deze sectie zullen we instrumenten onderzoeken die gewoonlijk worden vervaardigd, niet vanwege een specifieke kleur die nodig is voor een ensemble, maar eerder voor het gemak.

Zak Trompet

Ondanks zijn kleinere uiterlijk is de zaktrompet ook een Bb-instrument met dezelfde totale lengte als uw standaard Bb-trompet. Het is strakker gewikkeld, waardoor de lengte van mondstuk tot beker wordt verkort.

In tegenstelling tot de meeste andere trompetten die qua geluid verschillende kleuren toevoegen, is de zaktrompet puur een cosmetische aanpassing.

De meeste trompettisten zijn het erover eens dat de zaktrompet alleen nuttig is als er weinig ruimte is. Ze zijn geweldig om mee te nemen op vakantie als je net dat beetje extra ruimte nodig hebt.

De nieuwigheid van het instrument verdwijnt meestal vrij snel, en de intonatie en klepkwaliteit van de instrumenten komen doorgaans niet overeen met hun standaard Bb-tegenhangers.

Hoewel er enkele fabrikanten van zaktrompetten van hoge kwaliteit zijn, zoals Jupiter en Kanstul, is de meerderheid die de markt overspoelt, goedkoop gemaakt en goedkoop geprijsd.

Kunststof trompetten

Plastic trompetten zijn leuke, goedkopere versies van je typische Bb koperen trompetten.

(Video) Dutchperformante trompet #shorts

Ze zijn geweldig voor pepbands of andere evenementen waarbij het risico bestaat dat je duurdere hoorn beschadigd raakt.

Het plastic is ook handig als je buiten in de kou speelt, omdat het instrument niet koud aanvoelt zoals je metalen instrument dat zou doen.

Ik zou niet aanraden om een ​​plastic trompet als je primaire hoorn te kopen, maar het kan een leuk back-upinstrument zijn om mee te nemen op vakantie of voor atletische optredens.

Videos

1. Trompetspelen
(Puntuit)
2. Trumpet Canon & Fugue No.663 - Michel Rondeau
(5mClassicalMusic)
3. Wat is een Trompet? | Trompetlesvanron.nl
(Trompetles van Ron)
4. Eindconcert 2021 Trompetklas Van Dijk
(Maurice van Dijk)
5. Gouden klanken op trompet en orgel - Martin Mans en Jantine Kalkman
(Martin Mans)
6. Oefening 6 Op een grote paddenstoel (trompet versie)
(Trombone leren spelen)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated: 06/09/2023

Views: 6157

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.