Sudoku-oplossingsstrategieën om u te helpen winnen | Arkadium (2023)

Ben je op zoek naar de ultieme sudoku-strategie?

Sudoku is een van de meest populaire spellen ter wereld geworden. Mensen spelen het op internet, in kranten en zelfs in vliegtuigen. In wezen, als iemand vrije tijd heeft, zullen ze hoogstwaarschijnlijk sudoku spelen. Dit op wiskunde gebaseerde probleem heeft de hele wereld geboeid.

Sudoku's naam is afgeleid van de Japanse kanji Su (getal) en Doku (enkel), maar is niet in Japan gemaakt. Sudoku begon in Zwitserland en vond vervolgens via Amerika zijn weg naar Japan.

Sudoku's oorsprong is terug te voeren op oude cijferpuzzels.

Vandaag gaan we ontdekken hoe u sudoku logisch kunt oplossen en welke strategieën voor u het beste werken.

Sudoku-oplossingsstrategieën om u te helpen winnen | Arkadium (1)

Hoe werkt Sudoku?

Wil je sudoku wiskundig leren oplossen maar weet je niet waar te beginnen?

(Video) How To Do Hard Sudokus In 10 Minutes

Als dat het geval is, bent u op de juiste plek aangekomen. We laten je stap voor stap zien hoe je sudoku speelt.

Het rooster

Het sudoku-raster is een 9x9 raster van vierkanten verdeeld in 3x3 vakken. Een sudoku-raster heeft in totaal 81 vierkanten en als het probleem is opgelost, heeft elk vierkant precies één cijfer.

De regels

Sudoku is een spel dat is gebaseerd op een paar eenvoudige regels:

 • In elk vierkant moet een enkel cijfer verschijnen.
 • Alleen de cijfers 1 tot en met 9 mogen worden gebruikt.
 • De cijfers van 1 tot en met 9 komen maar één keer voor in elk van de 33 vakjes.
 • De cijfers van 1 tot en met 9 kunnen slechts één keer voorkomen in elke verticale kolom.
 • De cijfers van 1 tot en met 9 kunnen maar één keer voorkomen in elke horizontale rij.

Dit betekent dat nadat het probleem is opgelost, elke rij, kolom en vak van 3x3 elk getal van 1 tot en met 9 precies één keer zal bevatten.

De voordelen van Sudoku spelen

Voordat we de beste sudoku-strategie toelichten, laten we eens kijken naar enkele voordelen die sudoku zijn spelers biedt:

Het bevordert opmerkzaamheid

Sudoku is een prettige methode om even te ontsnappen aan de wereld om je heen, hoe hectisch je leven ook is. Sudoku wekt een gevoel van sereniteit en orde in de geest. Veel mensen nemen sudoku op in hun dagelijkse routine omdat het hen verfrist en hen in staat stelt hun andere verplichtingen met hernieuwde energie aan te pakken. Sudoku geeft individuen ook een gevoel van meesterschap, wat een van de redenen is waarom het zo populair is.

Het verbetert de cognitie

Sudoku kan gunstig zijn voor uw geestelijke gezondheid. De American Alzheimer's Association heeft sudoku goedgekeurd als een 'hersenspel' dat het risico op de ziekte van Alzheimer kan helpen verlagen. Sommige onderzoeken zijn van mening dat het spelen van cognitief boeiende games en puzzelspellen zoals sudoku ons risico op dementie kan helpen verminderen naarmate we ouder worden.

Het is leuk

Sudoku is een leuke manier om tot rust te komen en kan op elk moment en op elke locatie worden gespeeld, waardoor het handig is om deze spellen te gebruiken als een snelle, onschuldige onderbreking van je dagelijkse routine. Veel mensen noemen sudoku en andere puzzelspellen 'verslavend', hoewel ze een stuk gezonder zijn dan andere gewoontes!

Het is voor alle leeftijden

Sudoku is een spel waar mensen van alle leeftijden van kunnen genieten. Er zijn zelfs unieke sudoku-spellen (bijvoorbeeld sudoku-puzzels met alleen de cijfers 1-4 in plaats van de gebruikelijke 1-9).

(Video) Top Nine Most Often Used Strategies for Solving Expert Sudoku Puzzles

De regels van sudoku en de verschillende online sudoku-spellen en mobiele sudoku-apps zijn voor bijna iedereen eenvoudig genoeg om het spel snel onder de knie te krijgen.

Sudoku kan ook een leuk spel zijn voor ouders en hun kinderen om samen te spelen. U kunt samen zitten en uw kind helpen bij het leren invullen van de gaten in het raster, het aanleren van logische probleemoplossende vaardigheden en het helpen van uw kind om een ​​gevoel van succes te ervaren bij elke voltooide puzzel.

7 Sudoku-strategieën om uw spel te verbeteren

Sudoku is niet zoals solitaire, waar je op geluk moet vertrouwen. Je kunt de puzzel op verschillende manieren oplossen. Hoewel je misschien het juiste antwoord kunt raden en ontvangen, is de beste strategie voor sudoku in de meeste gevallen het gebruik van deductieve redeneringen.

Als je net begint en je eigen sudoku-strategie wilt bouwen, maak dan intelligente, weloverwogen bewegingen in plaats van te raden. Om alle sudoku-problemen op te lossen, hoef je alleen maar een paar eenvoudige tactieken te leren.

Er zijn verschillende bewegingen die worden gebruikt door sudoku-liefhebbers. De optimale strategie is degene die voor u het meest logisch is. Stop niet als een methode niet werkt. Er zijn genoeg alternatieven om te proberen. Om de puzzel op te lossen, ga je verder met de volgende techniek of combineer je er meerdere.

Houd er rekening mee dat sommige tactieken meer oefening vereisen dan andere. Sommige methoden zijn beter geschikt voor ervaren spelers, terwijl andere beter geschikt zijn voor beginners. Het komt allemaal neer op wat het beste voor u werkt en wat logisch is in uw hoofd.

Vermijd gefixeerd te zijn op één enkele tactiek. Het is prima om een ​​voorkeurstechniek te hebben, maar vergeet niet dat je soms iets anders moet doen om de puzzel op te lossen.

1. Scantechnieken

De meest gebruikelijke strategieën voor het oplossen van sudoku zijn het scannen van rijen en kolommen binnen elk gebied met drie vakken, het verwijderen van getallen of vierkanten en het identificeren van omstandigheden waarin slechts een enkel getal in een enkel vierkant past. Dit is de eenvoudigste benadering om een ​​sudoku-probleem te beginnen. Scannen is een snelle aanpak die over het algemeen eenvoudige puzzels helemaal tot het einde kan beantwoorden. Scannen is ook gunstig voor moeilijke puzzels tot het punt waarop geen vooruitgang meer mogelijk is en complexere oplossingsbenaderingen vereist zijn.

2. Enige keuze Sudoku-regel

Als iemand zegt dat er geen wiskunde komt kijken bij het oplossen van sudoku, bedoelen ze eigenlijk dat er geen rekenkunde is.

(Video) Sudoku Tutorial #40 A must know technique. NOT a puzzle.

Dus, hoe los je sudoku op met wiskunde?

In werkelijkheid is logische deductie, een soort wiskundig redeneren, buitengewoon nuttig bij het oplossen van sudoku-puzzels. Om een ​​sudoku-probleem op te lossen, is de meest fundamentele techniek het opschrijven van alle mogelijke vermeldingen in elke lege cel die niet in strijd zijn met de Ene Regel met betrekking tot de geleverde cellen

Voor een vierkant kan er maar één optie zijn. In het eenvoudigste scenario heeft een groep (rij, kolom of gebied) acht vakjes toegewezen, waardoor er slechts één vakje beschikbaar is; dus moet je het resterende getal in dat lege vakje plaatsen.

3. Alleen vierkante Sudoku-regel

Vaak zul je ontdekken dat er binnen een groep nog maar één locatie over is die een specifiek nummer kan accepteren. Stel dat een groep zeven toegewezen velden heeft en dat er nog maar twee nummers over zijn om toe te wijzen. In dat geval zal een kruisende (of gedeelde) groep waarschijnlijk een cijfer in een van de vierkanten duwen en niet in het andere. Er blijft slechts één vierkant over om te vullen met een nummer binnen een groep. De 'enige keuze' sudoku-strategie, waarbij we naar individuele vierkanten keken in plaats van naar groepen, is hier niet van toepassing.

4. De Hidden Pair-, Triples- en Quads-strategie

Wanneer een duo (drievoud of viervoud) van cijfers voorkomt in precies twee vierkanten in een rij, kolom of blok, maar ze zijn niet de enige in die vierkanten, wordt dit een verborgen paar genoemd.

5. De Naked Pair-, Triples- en Quads-strategie

In een naakt paar weet je dat je twee mogelijke nummers hebt die in het paar zullen werken, maar je weet niet welke naar waar gaat. Deze techniek is gericht op het onderzoeken van het probleem en het bepalen welke nummers de enige zijn die in een bepaalde cel passen. Het is vergelijkbaar met de eliminatietechniek die je gebruikte om aan je puzzel te beginnen.

Je kunt deze methode gebruiken om het concept van het gebruik van de twee getallen in een andere rij, vierkant/regio of kolom uit te sluiten als je eenmaal een kaal paar hebt. Je zult dan moeten uitzoeken welk getal het meest logisch is op basis van de rij of kolom waarin het staat.

Als je weet dat de mogelijke oplossing van het naakte paar een twee of een zes is, kijk dan of je die getallen eerder hebt gebruikt. Onthoud dat geen van de cijfers die je hebt gebruikt herhaald kan worden.

Naakte paren zijn niet vereist om zichzelf binnen het raster te positioneren. Ze kunnen in paren staan ​​of verspreid over het plein.

Het doel van de techniek, ongeacht waar ze vallen, is dat je weet dat er slechts twee alternatieve getallen in die cellen kunnen worden geplaatst en dat je het eliminatieproces moet toepassen om de juiste te kiezen.

Dit vergelijkbare concept kan worden uitgebreid tot naakte drielingen (of drieën) en naakte quads, gebruikt door meer ervaren spelers. Het is uitdagender dan een paar, omdat er drie of vier alternatieve nummers zijn, waardoor je meer van de puzzel moet oplossen dan met een kaal paar.

6. Wijzende triples en paren

Wanneer een prospect tweemaal in een blok voorkomt en op dezelfde rij of kolom is uitgelijnd, wordt dit een wijzend paar genoemd. Dit betekent dat u weet dat de kandidaat in een van de twee vierkanten in het blok moet verschijnen en dat u vervolgens het nummer kunt uitsluiten van andere cellen in de rij of kolom waarop de potentiële invoer is uitgelijnd.

7. De X-Wing-strategie

Je kijkt naar parallelle rijen en kolommen voor deze sudoku-oplossingsstrategieën. Op dit moment zul je je niet zo veel concentreren op vierkanten. Het is een methode voor het verwijderen van potentiële getallen en het wissen van enkele van de potloodlijnen die je aan het begin van het spel hebt gemaakt.

Onderzoek uw rijen om te controleren of er op twee plaatsen identieke potloodmarkeringen zijn. Match de rij met een rij die er het omgekeerde van is. In dezelfde twee gebieden moeten de potloodmarkeringen identiek zijn. Bekijk het onderstaande voorbeeld om een ​​beter idee te krijgen.

Onderzoek het hele raster als je eenmaal je X-vorm hebt gemaakt. Dit leidt u naar de juiste cel om te verwijderen en het juiste X-formatienummer om in te voeren. Controleer of er een probleem is met herhaalde nummers.

Deze methode vereist veel denkwerk, maar het loont ruimschoots. Het zal je helpen bij het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om verder te gaan dan je te concentreren op slechts één vierkant, rij of kolom. Het helpt je om het grotere plaatje te zien. Het is geen methode voor beginners, maar het is een uitstekende optie als je je sudoku-strategieën wilt verbeteren.

Als je klaar bent om je sudoku-strategie op de proef te stellen, ga dan naarArkadium. comof download onze mobiele app. We hebben een enorme bibliotheek vansudoku-puzzelswaarmee je je hersenen kunt trainen.

FAQs

Can Sudoku be solved without guessing? ›

Can all Sudoku puzzles be solved without guessing? According to Sudoku Of The Day, “Sudoku is a puzzle involving logic—no arithmetic or guessing is required!” While you can, guess, of course, if your guess is wrong, it will throw off the rest of the puzzle and you'll need to start over.

What is the Sudoku solve rule? ›

The rules for sudoku are simple. A 9×9 square must be filled in with numbers from 1-9 with no repeated numbers in each line, horizontally or vertically. To challenge you more, there are 3×3 squares marked out in the grid, and each of these squares can't have any repeat numbers either.

Can Sudoku have 2 answers? ›

The short answer is no.

Any proper Sudoku puzzle should only have one unique solution that can be found through logical deduction without the need for guessing.

Is there a pattern to Sudoku? ›

Easy and medium puzzles will have more patterns at the start. Hard and expert level puzzles may not have patterns at the start but as you add numbers you will start to see patterns emerging.

Is Sudoku good for the brain? ›

Sudoku keeps your brain active and reduces the risk of Alzheimer's, a most common cause of dementia that affects a person's thinking and behavioural skills. Stimulates your mind: The game works on your logical thinking process as you are absorbed in solving a puzzle and eventually improve your number skills.

What is the rule of 3 in Sudoku? ›

If three candidates can be found in only the same three Cells of a region (Row, Column or Square), then one of these candidates is the solution for the first of these Cells, a second one is the solution for the second Cell and the last candidate is the solution for the third Cell.

How do you solve a hard Sudoku when stuck? ›

How to Solve Hard Sudoku Puzzles
 1. 1 Use a pencil.
 2. 2 Note potential candidates in open squares.
 3. 3 Scan the board to process the puzzle.
 4. 4 Start with the obvious singles.
 5. 5 Revisit your candidates after you solve singles.
 6. 6 Identify naked or hidden pairs.
 7. 7 Move on to triples and quads.

What is the fastest time to solve a hard Sudoku? ›

8 (Xinhua) -- China's Wang Shiyao set a new world record in Sudoku on Wednesday when she managed to solve a 9x9 sudoku grid in 54.44 seconds at the World Sudoku & Puzzle Championship held in Prague. The win was confirmed by championship director Jan Zverina. Czech Jakub Ondrousek was the former world record holder.

Is Sudoku a math or logic? ›

Sudoku is a logic-based puzzle. It is a type of constraint satisfaction problem, where the solver is given a finite number of objects (the numerals 1-9) and a set of conditions stating how the objects must be placed in relation to one another.

Do you have to be good at math to do Sudoku? ›

Myth: You must be good at math to play Sudoku

Sudoku is not about adding or subtracting or doing arithmetic – it's about placing numbers 1-9 on a grid, without repeating any of the same numbers within the same row, column or square. Sudoku is not a “math” game, it's a logic game.

What is Sudoku rule of 1? ›

The rules of Sudoku

These are known as 'given digits'. The first rule of Sudoku is that you must place numbers in the empty cells of the rows so that each row has the numbers 1-9 exactly once each.

Can the same number be in the same spot in Sudoku? ›

The game of Sudoku consists of a grid of nine rows and nine columns subdivided into nine 3x3 subgrids. It has two basic rules: Each column, each row, and each box (3x3 subgrid) must have the numbers 1 to 9. No column, row or box can have two squares with the same number.

How do you find hidden pairs in Sudoku? ›

"Hidden pairs" technique works the same way as "Hidden singles". The only thing that changes is the number of cells and Notes. If you can find two cells within a row, column, or 3x3 block where two Notes appear nowhere outside these cells, these two Notes must be placed in the two cells.

What is the uniqueness trick in Sudoku? ›

As an application one has the Uniqueness Argument: Whenever one has a nonempty set of initially open cells, and two candidates at each of those cells, such that among these candidates each value occurs zero or two times in each row, column and block, then the actual solution differs in at least one cell from both ...

What are the 3 rules of Sudoku? ›

The challenging part lays on the restrictions imposed on the player to be able to fill the grid.
 • Rule 1 - Each row must contain the numbers from 1 to 9, without repetitions. ...
 • Rule 2 - Each column must contain the numbers from 1 to 9, without repetitions. ...
 • Rule 3 - The digits can only occur once per block (nonet)

Is it possible to solve Sudoku without backtracking? ›

Some constraint solvers include a method to model and solve Sudokus, and a program may require fewer than 100 lines of code to solve a simple Sudoku. If the code employs a strong reasoning algorithm, incorporating backtracking is only needed for the most difficult Sudokus.

Does Sudoku require intelligence? ›

So back to the topic at hand here is “do you have to be a genius or really smart to solve Sudoku?” And the truth of the matter is that you do not need to be, what I call, “book-smart” in order to be great at Sudoku.

Can Sudoku be solved mathematically? ›

Mathematical thinking in the forms of deductive reasoning and algorithms are the basic tools for solving Sudoku puzzles.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated: 02/09/2023

Views: 5647

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.